Wallenbergare

Hej,

Idag finns egentligen inte så mycket att skriva om dagen. Både jag och Filippa har varit hängiga. Mitt lilla gryn har dessvärre varit riktigt hängig. Det har totalt exploderat under natten. Det rinner ur näsan, ögonen är svullna och rinniga och hon hostar så mycket att hon tillslut kräks. Det gör ont i mitt hjärta att se henne så.

Det är så härligt att det äntligen är sommarvärme ute. Dessvärre har det idag varit alldeles för varmt för att lillskruttan ska kunna vara ute. Vi gick ut i trädgården en stund på eftermiddagen men svetten bara rann på henne så vi fick gå in efter att vi rensat smultronlandet. Min fina kusin kom förbi en stund i alla fall och förgyllde dagen en smula.
Mellan middagen och kvällsgröten, när solen var på väg ner var det svalare och Filippa kunde hjälpa mig att vattna i trädgården. Kul för henne att göra lite annat än att bara ligga och hänga med sin mamma på soffan. Det var nog visserligen bra för min del att vila så att jag blir frisk. Jag blir tokig när jag inte får träna. Har så mycket energi som jag inte blir av med.

Sjukdom och 30 graders värme i skuggan gjorde mig halvsugen på att laga mat idag men är man mor och vill ge sitt barn näringsrik mat så finns det inget annat val. Idag fick det dessutom bli Filippas favoriträtt. Hon åt som vanligt en hel wallenbergare med mos och kokta ärtor. Hur hon får plats med allt? Det undrar jag också.

Wallenbergare med färskpotatisstomp och gröna ärtor:



Receptet ger ca 6 portioner:

800 g köttfärs
3 dl grädde
5 st äggulor
salt
peppar
osötat ströbröd
färskpotatis
smör
mjölk
persilja
gröna ärtor

Skysås:
3 dl vatten
3 msk kalvfond
50 g smör
peppar

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda köttfärs, grädde, äggulor och kydda med en nypa salt och peppar. Häll upp ströbröd i en djup tallrik.
2. Forma biffar av färsblandningen som du sedan vänder i ströbröd. Gör klart alla innan du börjar steka.
3. Skala och koka potatisen. Hur mycket du behöver beror på hur många ni är som ska äta. Dela potatisen i mindre bitar före du kokar den så går det snabbare.
4. Stek wallenbergarna på båda sidor i lite smör på medelhög värme. Lägg därefter över i en ugnsfast form. Stek färdigt i ugnen i ca. 10 minuter.
5. Häll 3 dl vatten i stekpannan utan att göra rent den innan. Vispa ordentligt från botten så att alla smaker kommer fram. Tillsätt kalvbuljongen och lite peppar. (Var försiktig med salt då fonden innehåller mycket salt) Koka upp och tillsätt därefter smöret.
6. När potatisen blivit mjuk, häll av vattnet. Tillsätt en klick smör och stompa med potatisstomp. Krydda med salt, peppar och lite muskotnöt om du har hemma. Tillsätt mjölk under vispning. Mängden mjölk beror på vilken konsistens du önskar på ditt mos. Vispa tills du får ett luftigt mos. Hacka lite persilja och rör i.
7. Koka gröna ärtor. Servera allt tillsammans och njut. Smaklig måltid!

Imorgon tänkte jag puttra på en riktigt härlig fiskgryta med saffran och aioli. Det riktigt vattnas i munnen bara jag tänker på den. Fick tag i en riktigt fin lax hos fiskhandlaren igår så jag får slänga ihop något med lax och räkor. Kanske köper jag musslor till också.

Sköt om er så ses vi igen imorgon.

Puss & Kram!
/M.



Kommentarer
Postat av: jen

Förresten... känner du nån skicklig person som kan lägga golv i badrummet?



Kram/Jennie

2011-06-29 @ 10:02:40
URL: http://www.misshart.blogspot.com
Postat av: Monica

Hej,



Oj det vet jag faktiskt inte =/ Ska höra mig för lite!



Kramar

2011-06-30 @ 23:03:20
Postat av: jen

Tack!

Trevlig helg på er! :)

2011-07-01 @ 07:20:58
URL: http://www.misshart.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0